Αν και κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που οι συνεντευξιαστές απλά ‘λατρεύουν’ να ρωτούν. Δεν είναι τυχαίες ωστόσο, καθώς οι απαντήσεις που θα δώσει κάποιος σε αυτές, θα καταδείξουν αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και του τρόπου που σκέφτεται.

Πριν προχωρήσουμε στις ερωτήσεις όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η καλύτερη στρατηγική είναι πάντα η εντιμότητα και η αυθεντικότητα. Το να προσπαθήσεις να ξεγελάσεις τον συνεντευξιαστή ή να πας προετοιμασμένος με έτοιμες απαντήσεις που έμαθες απ’ έξω παπαγαλία, δεν θα σε πάρει και πολύ μακριά. Γιατί όχι μόνο ρισκάρεις να ακουστείς βαρετός και συνηθισμένος, αλλά και να αποκαλυφθείς σε μετέπειτα ερωτήσεις, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα που απέκτησες πριν, καθώς επίσης και την εμπιστοσύνη του συνεντευξιαστή.

Έχοντας πει αυτό, ας προχωρήσουμε στις ερωτήσεις:

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου αδυναμία;

Μην πεις ότι είσαι τελειομανής (δες το γιατί εδώ) ή ότι δουλεύεις πολύ σκληρά. Αντιθέτως, απάντα με ειλικρίνεια, με ένα τρόπο που δείχνει πως έκανες την αυτοκριτική σου, εντόπισες τη μεγαλύτερη αδυναμία σου και την μετέτρεψες σε δύναμη. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις ότι η μεγαλύτερη σου αδυναμία είναι ότι δεν αφήνεις εύκολα ένα project που άρχισες, ή ότι δεν τα καταφέρνεις καλά στη δημόσια ομιλία (και άρα το δούλεψες) ή ότι προσπαθείς να βοηθήσεις πριν σου ζητηθεί, το οποίο σου έχει δημιουργήσει ‘μπελάδες’ στο παρελθόν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου δύναμη;

Αν και υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι να απαντήσεις αυτή την ερώτηση, είναι καλύτερα να επιλέξεις έναν που μπορεί να συμβάλει στις απαιτήσεις της θέσης για την οποία αιτείσαι. Καλό είναι να έχεις έτοιμο και ένα παράδειγμα για το πώς χρησιμοποίησες αυτή τη δύναμη για να πετύχεις κάτι επαγγελματικά. Σκέψου την πορεία σου στις προηγούμενες σου δουλειές,  σε ένα Internship ή σε μια εθελοντική εργασία. Σε ποιο τομέα βασίζονταν πάνω σου; Ανάφερέ το.

Πες μου λίγα λόγια για τον εαυτό σου

Συνήθως γίνεται στην αρχή της συνέντευξης. Και ο σκοπός είναι πρώτον να πάρουν μια γεύση από τον υποψήφιο και δεύτερον να δουν τι θα επιλέξει ο υποψήφιος να αναφέρει. Δεν χρειάζεται να μπεις σε βαθιές λεπτομέρειες που αφορούν την οικογενειακή σου κατάσταση, θέματα υγείας ή άσχετα χόμπι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πεις μια μικρή ιστορία για τον εαυτό σου, για την εκπαίδευση που έλαβες, για την καριέρα σου μέχρι στιγμής αλλά και θέματα που θα αναδείξουν την προσωπικότητα σου, όπως π.χ. το ενδιαφέρον σου για τη φιλοσοφία, τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό κτλ. Οτιδήποτε κι αν πεις, θα πρέπει να καταλήγει στον συνεντευξιαστή να σκέφτεται ‘θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα άτομο σαν αυτό’.

“Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα άτομο σαν αυτό”

Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;


Αν και πλέον θεωρείται παλιομοδίτικη ερώτηση, πολλοί συνεντευξιαστές την χρησιμοποιούν για να δουν τις φιλοδοξίες του υποψήφιου, το αν αρέσκεται σε αργά και σταθερά βήματα, αν αρέσκεται στην ανάληψη ευθυνών ή εάν βλέπει έστω τον εαυτό του στην εταιρεία μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που συνάδει με τα σχέδια της εταιρείας σε 5 χρόνια, της θέσης για την οποία αιτείσαι και το πώς περιγράφει ο εργοδότης το ιδανικό άτομο στην αγγελία. Ακολούθως, εφάρμοσε την απάντηση σου σε αυτά τα δεδομένα. Για παράδειγμα, εάν αιτείσαι για μια θέση σε μια μικρή εταιρεία χωρίς πολλά περιθώρια ανέλιξης, καλό είναι να μην βιάζεσαι για τα επόμενα σου βήματα. Αντιθέτως, εάν είναι μια μικρομεσαία με ραγδαία ανάπτυξη, τότε είναι καλύτερα να δείξεις τις φιλοδοξίες σου (που ταιριάζουν με αυτές της εταιρείας). Συνεπάγεται, όπως θα δεις και στην επόμενη ερώτηση, ότι θα πρέπει να μάθεις ότι μπορείς για την εταιρεία.

Τι ξέρεις για την εταιρεία μας;

Οι εταιρείες θέλουν να ξέρουν ότι ξέρεις για αυτές. Ποιες είναι, τι κάνουν, ποιες είναι οι αξίες τους και ποιος ο στόχος τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, είναι να εμφανιστείς γνωρίζοντας πολύ λίγα πράγματα, δείχνοντας μια απάθεια που πιθανόν να ερμηνεύσουν και ως μελλοντική απάθεια σαν υπάλληλος της εταιρείας. Οπόταν, ξόδεψε χρόνο μελετώντας την ιστοσελίδα τους. Διάβασε την αποστολή της, τα μέλη της και το συμβούλιο. Τις συνεντεύξεις τύπου. Τα προϊόντα της, τον αριθμό υπαλλήλων της, τα κέρδη της εάν αναγράφονται, την ιστορία της, καθώς και κάτι για το τμήμα που αιτείσαι.

Γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά;

Εδώ είναι η ευκαιρία σου να δείξεις τον ενθουσιασμό που, σε διαβεβαιώ, θέλουν να δουν. Οι εργοδότες θέλουν άτομα που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν. Γι’ αυτό, εάν ερωτηθείς γιατί θέλεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να έχεις μια καλή απάντηση. Αναγνώρισε μερικά στοιχεία της δουλειάς που είναι κομμένα ραμμένα πάνω σου και ανάλυσε το πώς, μέσα από τις ικανότητες σου, μπορείς να προσθέσεις αξία στην εταιρεία, μια εταιρεία που θα σε ενθουσίαζε να δουλέψεις σε αυτή. Μπορείς για παράδειγμα να αναφέρεις πως λατρεύεις την ανθρώπινη επαφή και σε ευχαριστεί να λύνεις τα προβλήματα τους, γι’ αυτό και είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση εξυπηρέτησης πελατών της τάδε εταιρείας. Προσοχή! Μην το παρακάνεις με τον ενθουσιασμό, κράτησέ τον σε λογικά επίπεδα.

“Πως αντιδράς σε περίπτωση αντιπαράθεσης με συνάδελφο;”

Πες μου ένα πρόβλημα που αντιμετώπισες στη δουλειά και πως το χειρίστηκες


Ο καθένας μπορεί να φαίνεται ευχάριστος σε μια συνέντευξη, ωστόσο τι γίνεται σε περίπτωση αντιπαράθεσης με έναν συνάδελφο; Ο συνεντευξιαστής θέλει να δει αυτό ακριβώς το στοιχείο του χαρακτήρα σου. Το πώς, δηλαδή, αντιδράς σε αυτές τις καταστάσεις. Το χειρότερο που έχεις να κάνεις, είναι να μη βρεις κάτι να πεις, ή να μη θες να πεις κάτι σχετικό. Διάλεξε λοιπόν τη σωστή ιστορία. Αυτή που είχε ευτυχισμένη κατάληξη. Μια που να ‘εκθειάζει’ την ομαδικότητα σου, την υπομονή σου, την ψυχραιμία σου και τον επαγγελματισμό σου.

Είσαι σε επικοινωνία με άλλες εταιρείες;

Από το να δουν εάν υπάρχει ανταγωνισμός, μέχρι το πόσο σοβαρός είσαι για τον κλάδο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα σε βάλουν αντιμέτωπο με μια τέτοια ερώτηση. Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται, γι’ αυτό εάν έχεις σχεδιασμένες κι άλλες συνεντεύξεις με άλλες εταιρείες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλά να αναφέρεις ότι ψάχνεις κάτι ανάλογο στον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία και ότι κύριο χαρακτηριστικό είναι η αξιοποίηση συγκεκριμένων ικανοτήτων σου.

Γιατί έφυγες από την προηγούμενη σου εταιρεία;

Μην πεις οτιδήποτε αρνητικό. Δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις με αυτό εξάλλου. Μπορείς να πεις ότι αναζητάς καινούριες ευκαιρίες, ότι αυτός ο ρόλος σου ταιριάζει καλύτερα και ότι δεν είχες την ευκαιρία να αξιοποιήσεις πλήρως τα ταλέντα και τις ικανότητες σου στην προηγούμενη σου δουλειά, χωρίς να ευθύνεται η ίδια η εταιρεία γι’ αυτό.

Πως εξηγείς το κενό στο βιογραφικό σου;

Εάν υπήρξες άνεργος για αρκετό χρονικό διάστημα, απάντησε ευθέως και ειλικρινά. Πες τι έκανες, από εθελοντισμό μέχρι μια προσπάθεια να ξεκινήσεις τη δική σου εταιρεία ή blog. Ή κάποια μαθήματα που έκανες για να καλύψεις κάποια κενά που τυχών να έχεις, όπως μια ξένη γλώσσα ή μια γλώσσα προγραμματισμού. Επομένως, εάν είσαι άνεργος αυτή τη στιγμή, καλό είναι να κάνεις κάποια από αυτά.

Γιατί άλλαξες κλάδο;

Δεν είναι κακό να αναφέρεις ότι έστω και αργά βρήκες αυτό που αγαπάς. Ανάφερε τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, είτε είναι κακές επιλογές στο παρελθόν είτε πρόκειται για μια νέα πρόκληση στη ζωή σου. Είναι σημαντικό να καταφέρεις να αποδείξεις το πώς, αυτά που έμαθες μέχρι στιγμής, μπορούν να εφαρμοστούν στη νέα σου δουλειά. Είναι οι λεγόμενες μεταφερόμενες ικανότητες και πάντα εντυπωσιάζει ένας υποψήφιος όταν καταφέρνει να συνδυάσει εντελώς διαφορετικές εμπειρίες μεταξύ τους.

Έχεις κάποιες ερωτήσεις;

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις, πριν λάβεις οποιαδήποτε απόφαση. Είτε σχετικά με την εταιρεία, είτε με το τμήμα σου και την ομάδα, είτε για τη θέση που αιτείσαι. Τα περισσότερα θα έχουν ήδη καλυφθεί, ωστόσο μπορείς να ρωτήσεις τον συνεντευξιαστή, εκτός από τις προαναφερόμενες ερωτήσεις, και ερωτήσεις του τύπου ‘τι σου αρέσει περισσότερο σ’ αυτή την εταιρεία’ ή ‘τι μπορείς να μου πεις για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας’;

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *